Op zaterdag 17 maart 2018: Gratis compost

Dit item is verlopen op 18-03-2018.

De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem willen u bedanken voor het goed gescheiden houden van het GFT- afval. De gemeenten hebben besloten om, evenals vorige jaren, gezamenlijk een compostactie te organiseren, waarbij u groencompost gratis kunt afhalen. De gemeenten hopen dat deze actie voor u een positieve stimulans zal zijn voor een goede scheiding van het GFT-afval van het overige huisvuil.

Waarom is compost goed voor uw tuin?

Compost vormt de basis voor een mooie en bloeiende tuin. Compost verbetert namelijk allereerst de structuur van uw grond, waardoor bijvoorbeeld kleigrond beter doorlucht en beter bewerkbaar wordt. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van uw planten en voor een goede lucht- en waterhuishouding in uw tuin.

Ook beschikt compost over kleine hoeveelheden voedingsstoffen die door de afbraak van de organische stof in compost (humus) geleidelijk vrijkomen.

Hoe komt u in het bezit van gratis groencompost?

U kunt heel eenvoudig in het bezit komen van gratis groencompost. In de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem kunt u het ophalen op zaterdag 17 maart van 8.30 uur tot 13.00 uur. Op de volgende locaties kunt u compost afhalen:

 • Gemeente Aalburg
  • Gemeentewerf Veen, Bagijnhof 60, Veen
 • Gemeente Werkendam
  • Milieustation, Beyerinckweg 12, Werkendam
  • Milieustation, Stadhoudershoef 12, Hank
 • Gemeente Woudrichem
  • Gemeentewerf Giessen, Handelstraat 7, Giessen (Inrijden vanaf garage Uitwaard en Handelstraat)

Zorg zelf voor een schop Als u gratis compost wilt komen halen, moet u zelf zorgen voor een schep en emmers, plastic zakken of een aanhangwagen. Aanhangwagens en dergelijke moeten uiteraard voldoen aan de eisen voor het wegverkeer en geschikt zijn voor de lading. De gemeente zorgt voor een kraantje voor het beladen van uw aanhangwagen.

Wees er wel op tijd bij, want op = op.

Hoe gebruikt u compost?

De hoeveelheid compost die in de tuin of op de akker gebruikt kan worden is afhankelijk van de kwaliteit van de compost en de vruchtbaarheid van de bodem. Omdat de voedingsstoffen in de compost langzaam vrijkomen, heeft compost een lange werking. Voor weinig eisende wortelgewassen is een  compostbemesting eenmaal per drie jaar voldoende. Dit geldt vooral voor blad- en vruchtdragende gewassen, bijvoorbeeld aardbeien. Richtlijnen voor het gebruik van compost in de tuin:

 • In de border: meng 5-10 liter per m2 door de bovenste 5-10 cm van de grond.
 • Op het gazon: 1 liter per m2 uitstrooien en naar behoefte tijdens het seizoen herhalen.
 • Bij nieuwe beplanting: 25 % van de grond uit het plantgat vervangen door compost.

Pagina opties