Aanpak van Laaggeletterdheid

Dit item is verlopen op 29-04-2018.

De gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg werken samen met ROC Da Vinci College en Bibliotheek Altena voor de aanpak van Laaggeletterdheid.

Uit landelijke gegevens blijkt dat een deel van de volwassenen moeite heeft met lezen en of schrijven. Dit heeft veel impact op hun dagelijks leven.

Kansen vergroten

Volgens een landelijk onderzoek is 13 tot 16% in de leeftijdscategorie van 16-65 jaar in de gemeente Werkendam, Woudrichem en Aalburg laaggeletterd. Dit komt neer op minimaal 4000 inwoners. Dit is in lijn met het landelijk gemiddelde. Desalniettemin betreft het een grote  groep. Om laaggeletterdheid aan te pakken is het belangrijk om niet alleen het taalniveau te vergroten, maar om ook reken- en digitale vaardigheden te verbeteren. Hierdoor worden de kansen voor deze betrokkene op de arbeidsmarkt vergroot. Ook kunnen deze inwoners makkelijker deelnemen aan allerlei activiteiten wat bijvoorbeeld eenzaamheid kan verkleinen.

Deelnemers die taallessen hebben gevolgd zijn enthousiast, want wat is er mooier om uiteindelijk zelf een recept te kunnen lezen en een heerlijke taart te kunnen bakken. En hoe belangrijk is het om zelf de gebruiksaanwijzing van medicijnen te kunnen lezen!

U kunt helpen

Om deze groep te kunnen bereiken hebben wij uw steun nodig. Wellicht weet u iemand in uw omgeving of is er iemand werkzaam binnen uw bedrijf, die met de lessen voor taalontwikkeling enorm geholpen kan worden. Wilt u meer weten kijk dan op: www.lezenenschrijven.nl of neem contact op met de gemeente waarin u woont of waar uw bedrijf gevestigd is.

Pagina opties