Huisvesting nieuwe gemeente

 • Veel gestelde vragen over de huisvesting

  Waar komt het gemeentehuis van de gemeente Altena?

  Het gebouw van de Rabobank aan de Sportlaan 170 in Almkerk wordt het nieuwe gemeentehuis. Dit gebouw is nu (nog) te klein om alle medewerkers in onder te brengen. Daarom blijft ook het gemeentehuis van Aalburg tijdelijk in gebruik.

  De gemeente komt toch ook bij de mensen aan huis?

  Klopt. Voor allerlei onderwerpen hoeft u niet meer zelf naar het gemeentehuis te gaan maar komt de gemeente naar u toe. Dat kan bijvoorbeeld voor het aanvragen van een speciale vergunning of voor een (Wmo-)voorziening.

  Wat als ik niet wil dat de gemeente bij mij thuis komt?

  De gemeente Altena werkt ook vanuit 4 wijklocaties. Deze zijn verdeeld over de gemeente zodat er ook een locatie bij u in de buurt is. De locaties zijn:

  • de Campus in Hank;
  • de voormalige bibliotheek in Werkendam;
  • de Werf in Woudrichem;
  • het voormalige gemeentehuis van Aalburg.

  U kunt natuurlijk ook een afspraak maken in het gemeentehuis in Almkerk.

  Kan ik ook voor burgerzaken, zoals een nieuw paspoort of een rijbewijs, terecht in een wijklocatie?

  Nee. Op een wijklocatie kunt u wel met een medewerker in gesprek gaan over allerlei zaken. Maar u kunt hier geen paspoort of rijbewijs aanvragen of ophalen.

  Is dit nieuwe gemeentehuis in Almkerk niet veel duurder? En er zijn toch 3 goede oude gemeentehuizen?

  Nee, het is niet veel duurder. De huisvestingslasten van de 3 gemeentehuizen nu komen ongeveer overeen met de lasten van een uitgebreide gemeentehuis in de Rabobank.

  De huidige lasten en noodzakelijke investeringen van de bestaande panden van de gemeenten zijn vergeleken met de aanschaf, aanpassing en exploitatie van het Rabobank-pand. Daarna is vergeleken op structurele jaarlijkse huisvestingslasten. Hoewel een forse investering voor het Rabobank-pand nodig was, valt dit weg tegen de (veel) lagere exploitatielasten.

  Wat kostte het Rabobank-pand?

  De Rabobank is voor € 8.5 miljoen, inclusief inventaris, aangekocht. Het pand wordt nog wel voor ruim een half miljoen verbouwd.

  Wanneer wordt er verbouwd in de Rabobank?

  Dit besluit wordt door de nieuwe gemeenteraad van Altena genomen. Daar is nog geen datum voor bekend. Tot dat moment wordt het gemeentehuis van Aalburg dat is verkocht, terug gehuurd als tijdelijke locatie.

  Wat gebeurt er met de oude gemeentehuizen van Werkendam, Woudrichem en Aalburg?

  Gemeentehuis Aalburg is reeds verkocht. Gemeentehuis Werkendam staat in de verkoop. Gemeentehuis Woudrichem is momenteel ingericht als Multifunctioneel Centrum en blijft dat ook.

Pagina opties