U bevindt zich op: home > Inwoners > Nieuws

Gemeente Altena belangrijke stap dichterbij

Gemeenteraden kiezen definitief voor fusie

De gemeenteraden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem hebben definitief voor de fusie gekozen. Dinsdag 7 maart hebben zij alle drie in de vergadering het Herindelingsadvies vastgesteld.

Dit Herindelingsadvies is de laatste officiƫle gemeentelijke stap richting fusie van de gemeente Altena.

Het herindelingsadvies wordt nu via de Provincie Noord-Brabant naar Den Haag gebracht. De bekrachtiging van een fusie van gemeenten is een officiƫle wet. Dit wetsvoorstel moet door de Tweede en de Eerste Kamer worden aangenomen. Vanaf nu duurt het nog ongeveer 1,5 jaar voor dat de wet een feit is. De kans dat er in de loop van dit traject nog hindernissen ontstaan die het aannemen van het wetsvoorstel door de Kamers vertragen, is verwaarloosbaar.

Bijzonder weinig inwoners hebben bezwaar ingediend tegen de fusie

Bij de terinzagelegging van het Herindelingsontwerp zijn slechts elf zienswijzen ingediend door inwoners / organisaties. De meeste zienswijzen bestonden ook nog uit een tip voor de toekomst en waren geen direct bezwaar tegen de fusie.
Dat is vrij uniek. Er zijn herindelingen in Nederland bekend waarvoor honderden zienswijzen zijn ingediend van inwoners met bezwaren tegen het ontstaan van de nieuwe gemeente.

Stemverdeling

Het raadsvoorstel voor de vaststelling van het Herindelingsadvies is in Woudrichem unaniem aangenomen.

In Aalburg was de stemverhouding 13 voor en 1 tegen. De VVD-fractie stemde tegen het Herindelingsadvies. 1 raadslid was afwezig.

In Werkendam was de stemverhouding 12 voor en  6 tegen.  3 raadsleden waren afwezig. De fractie Lokaalbelang stemde tegen het Herindelingsadvies.

Het Herindelingsadvies bestaat uit een rapportage met diverse bijlagen.

Al deze documenten kunt u hier downloaden

Informatie:
Projectbureau
Gemeentehuis Woudrichem
T: 0183-308105
E: projectbureau@altena2019.nl

Gemeenten:

 Gemeente Aalburg

Gemeente Werkendam

Gemeente Woudrichem

De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem fuseren per 1 januari 2019.  De naam van de nieuwe gemeente wordt Altena.